One Drop Zen Slovenija

Kinhin in zazen na Sv. Ani, julij 2019

Nocoj smo se sprehodili do Svete Ane, cerkvice postavljene okoli leta 1150, od koder se odpira najlepši razgled na Ljubljansko barje in Kamniško-Savinjske Alpe s svojimi najvišjimi vrhovi. Na vrhu smo v tišini posedeli in se poslovili od dneva.


Zenovski mojster Rinzai je dejal: "Čudež je hoja po zemlji, ne hoja po vodi ali ognju. Hoja po zemlji je resnično čudež."

04.07.2019 | Sv. Ana, Slovenija

"So bili koraki, je bil zvon, vlak v daljavi, je šlo mimo. Veter pa je ostajal, nihal trave pred našimi pogledi in nežno hladil." Mateja H.


Kinhin, meditacijska hoja v tišini, februar 2019

Sprva mogoče verjamemo, da mora obstajati nekdo, da je dihanje mogoče; da mora obstajati nekdo, da je hoja mogoča. Toda v resnici sta hoja in dihanje dovolj; ne potrebujemo hodečega in ne potrebujemo dihajočega. Opazimo le hojo. Opazimo le dihanje. - Thich Nhat Hanh

Ko vadimo meditacijo v hoji, nimamo nobenega namena, cilja ali smeri v prostoru ali času. Namen meditacije v hoji je sama meditacija v hoji. Meditacija v hoji ni sredstvo za dosego cilja, temveč razvijanje Pravilne pozornosti in Pravilne zbranosti.


Vsak korak je življenje, vsak korak je mir in veselje. Zato se nam nikamor ne mudi. Hodimo po cesti, ob reki, v parku, v gozdu ali po travniku. Zavedamo se vsakega koraka; občutimo tla, ko se jih stopalo dotakne in ko jih zapusti. Hodimo naravnost, z dostojanstvom, mirno, tiho in udobno.


Naši koraki ustvarjajo čudeže. Zemlja se nam razkrije v vsej svoji lepoti in iz globoke tišine prikliče sočutje in vzbudi mehkobo srca. Ne potrebujemo več hodečega in ne potrebujemo več dihajočega. Postanemo hoja in postanemo dihanje.

28.02.2019 | Ljubljana, Slovenija

"Bučanje reke so zamenjali gozdni škrati in zvoki ribnika. Touched by Sound of Silence." Mateja H.


Kinhin, meditacijska hoja v tišini, februar 2018

22.02.2018 | Ljubljana, Slovenija

Vrnili smo se z meditacijske hoje v tišini, s kinhina na prostem, kjer smo z meditacijsko tehniko v hoji in tudi v mirovanju stoje vsak posamezno in hkrati vsi skupaj razvijali Pravilno pozornost in Pravilno zbranost ter se pri tem odlično medsebojno podprli.


Mrzel veter nam je spodbujal pretok energije, ples snežink klical sočutje in mehkobo srca, bučanje reke pa je poudarjalo globoko tišino.


Kinhin, meditacijska hoja v tišini, oktober 2013

12.10.2013 | Rakov Škocjan, Slovenija

Na pohodnem treningu v Rakovem Škocjanu smo na spokojni deževni jesenski dan sprejemali navdih idiličnega okolja, ki nam je že tolikokrat nudilo gostoljubje za seminarje in pohodne treninge. Poleg druženja na svežem zraku ob občudovanju vedno znova zanimivih kraških pojavov smo se tokrat ukvarjali z nekoliko enostavno, a vseeno zelo pomembno vadbeno temo: ayumi dachi.

Ayumi po japonsko pomeni hoja, z izrazom ayumi dachi pa označujemo stanje v položaju navadnega koraka. Tekom pohodnega treninga smo se tako posvetili vadbi tega stava in ga izmenično (levega in desnega) ponovili med šest in sedem tisočkrat na terenu navkreber, navzdol, po ravnem, na mokrem in blatnem, po skalah in travi ... :) Stav je zelo pogost v borilnih in drugih vadbenih sistemih, vendar pa moramo skrbno paziti, da nas ayumi dachi s svojo običajnostjo ne zavede, da bi "napake" iz vsakdanjega življenja, ki so povezane z nepravilnim prenosom ravnotežja in posledično z nepravilno držo, prenašali v tehnike in jih s tem ohranjali, namesto da bi jih odpravljali.