One Drop Zen Slovenija

One Drop Zen: Indosan Sogenji, 2020

februar, marec 2020 | Indosan Sogenji, Indija

Meseca februarja pa vse do sredine marca 2020 je v zen budističnem samostanu Indosan Sogenji v Indiji potekal seminar Bodhidharma Zen Karate-DO, ki ga je vodila sensei Katarina Seiga Hribar.


Dogodek je dobil ime po indijskem budističnem menihu Bodhidharmi (rojen prbl. leta 440), ki slovi predvsem po tem, da je na Kitajsko prinesel zen (chan) budizem. Poleg meditacije je učil tudi veščine za akumulacijo in cirkulacijo življenjske energije (qigong) ter sistematiziral vadbo borilnih veščin.

Udeležeci so prišli iz treh indijskih držav: Maharashtra, Telangana in Karnataka. Treningi so bili vključeni v strog zenovski urnik dnevnih aktivnosti, z vstajanjem nekaj po 3. uri in odhajanjem v posteljo okoli 22. ure.


V tem času so bili na strokovni ekskurziji v samostanu tudi trije japonski menihi in profesorji budistične šole Jōdo Shinshū, ki so sodelovali na več dogodkih za ohranitev indijske ustave, ki jih je prirejal opat samostana Shaku Bodhidhamma.


Po končanem seminarju je potekala še demonstracija karateja v vasici Karala v državi Maharashtra, vse skupaj pa se je zaključilo s petdnevnim sesshinom, treningom intenzivne zenovske meditacije.