One Drop Zen Slovenija

Parinirvana, dan Budove smrti

Besedilo: Aleksander Seijitsu Kelšin

Parinirvana | 14.02.2019

Izraz nirvana je eden najbolj znanih in pogosto uporabljenih terminov, ko je govora o budističnem nauku, o njegovi teoriji in praksi. Dobesedno pomeni ugasniti na način kot ugasne npr. plamen sveče. Gre za ugasnitev sveta neskončnega kroga nenehnega pojavljanja, obstajanja in izginjanja. Ta svet, pojavni svet, samsara, se razume kot nezadovoljiv in boleč. Ohranjajo ga strasti in nevednost. In ko ugasnejo te, z njimi ugasne samsara.


Nirvana se nanaša na izkušnjo ne-jaza in praznine. Opisuje se jo kot stanje popolne tihosti, občutka svobode in najvišje sreče ob osvoboditvi od samsare.


Izraz parinirvana se nanaša na vstop v brezpogojno nirvano ob tem, kar doživljamo kot telesno smrt posameznika, ki je za časa življenja, kot smo ga bili sposobni opazovati, poprej že vstopil v nirvano.

Gautama Buda je po svojem prebujenju ob pogledu na zvezdo Danico na osmi dan dvanajstega lunarnega leta, na kar se spominjamo 8. decembra ob dnevu Rohatsu, potoval in učil približno petinštirideset let.


Na svoj zadnji dan je Buda v spremstvu svojega bratranca Anande in menihov prispel v Pavo. Tam ga je obiskal kovač Cunda, ki je nato vse skupaj tudi povabil k sebi na kosilo. Buda je sprejel jed po imenu sukara-maddava. Po mnenju večine jezikoslovcev in zgodovinarjev gre za jed iz tartufov ali drugih gob. Po obedu je že tako slabotni Buda močno zbolel. A Cundo je odvezal vsakršne odgovornosti za to in mu izražal hvaležnost za darovano hrano. In ker je želel priti do Kusinare, je kljub zelo slabemu stanju nadaljeval pot. Ta je bila izjemo težavna in Buda je moral večkrat počivati. A do Kusinare jim je vendarle uspelo priti in skupina se je ustavila v gozdu dreves sala.


Tam je izmučeni Buda prosil Anando, naj mu pripravi ležišče med dvema drevesoma. Legel je na desni bok z glavo proti severu. Vstal ni nikoli več. A kljub temu je med bedenji učil in nudil besede tolažbe. Predvsem bratrancu Anandi, svojemu zvestemu sledilcu, ki ni zmogel preseči žalosti ob zavedanju, da je do slovesa od učitelja samo še nekaj trenutkov.


Buda je navzoče menihe pozval, naj mu postavijo vprašanja glede nauka ali discipline, ki bi jih še imeli. Toda, nihče ni spregovoril. Zato jim je namenil svoje zadnje besede: »Kar je sestavljeno, je minljivo; marljivo si prizadevajte za odrešitev.«


V svojem zadnjem bedenju v tej noči je šel Buda znova postopoma skozi vse ravni meditacije … in nato vstopil v parinirvano.


In Ananda je rekel Anuruddhi, prav tako Budovemu bratrancu: »Anuruddha, Častitljivi je umrl.« A Anuruddha mu je odgovoril: »Ne, prijatelj Ananda, Častitljivi ni umrl. Vstopil je v stanje prenehanja zaznav in občutkov.«


Praznik Parinirvane, ki ga obeležujemo 15. februarja, daje priložnost praktikantom širom sveta, ki poskušamo Budov nauk aplicirati za spoznanje prave narave vseh stvari, seveda vključno s pravo naravo tega, kar doživljamo kot sebe oz. jaz. Priložnost, ki nam jo daje, je globok razmislek o smrti. Daje nam priložnost za razmislek učenja o minljivosti in s tem priložnost preseganja navezanosti na kar koli bi že bili navezani.

Parinirvana | 15.02.2018