One Drop Zen Slovenija

Pot v globine

06.04.2019 | Cerovo, Slovenija

"Čudež ni hoditi po vodi. Čudež je hoditi po zeleni zemlji, biti popolnoma v sedanjem trenutku in se zavedati svoje živosti." - Thich Nhat Hanh

Na 8. april se spominjamo rojstva Siddharte Gautame. Od tega je že več kot dve tisočletji in pol, a univerzalni nauk tega pomembnega učitelja, ki govori o resnični naravi uma, o pomembnosti meditacijske prakse, o tem kako preseči nemir, nezadovoljstvo in trpljenje ter živeti polno in etično v dobrobit vseh bitij, je danes enako aktualen, kot je bil pred davnimi časi.

Na sobotni dan pred 8. aprilom smo se tako podali v tiho, skupno hojo v naravo, skozi brsteči gozd, ki ga prebuja pomlad. Ko ustaviš govor, se umirijo misli. In ko se umirijo misli, se zares opazi stvari, ki so dejansko tu v tem trenutku. Takrat lahko opaziš in začutiš, kako pomemben del skupine si. Vsak korak vsak naredi sam, a skupina gre po poti skupaj, povezano. Povezano znotraj nje in z vsem, kar jo obdaja.

Iz gozda smo zavili v globine kraške jame. Tu je meditacijska hoja dobila povsem drugačno razsežnost. Stalci, visci, stebri, cevčice in zavese so nas napajali s spokojnostjo. In ko se v jami hoja ustavi: tišina in mir, a kljub temu polnost življenja, ki ga oznanja kapljanje vode in prezimovanje podkovnjakov.

Jame so že od nekdaj prostor za iskanje meditacijskega navdiha ter poglabljanje izkušnje v mirnem, temnem in odmaknjenem svetu. Tako smo tudi mi ugasnili jamsko razsvetljavo ter v podzemni dvorani skupaj sedli in se potopili v meditacijsko absorbcijo. Neprecenljiva izkušnja.