One Drop Zen Slovenija

Enmei Jukku Kannon Gyo

Besedilo: Aleksander Kelšin

Enmei Jukku Kannon Gyo je japonska izgovorjava naslova kratkega teksta, ki se v zen budizmu pogosto recitira. Gre za desetvrstičen zapis, ki nagovarja bodhisattvo Avalokiteśvaro (jap. Kannon ali Kanzeon). Japonski menih Hakuin Ekaku (1686 - 1768) je svetoval pogosto recitiranje teksta, saj naj bi to zagotavljalo dolgoživost, ki je potrebna za globoko predanost meditacijski praksi. Izvori tega teksta niso čisto jasni. Mojster Hakuin ga je opredeljeval kot izvleček enega od kitajskih tekstov, ki govorijo o Avalokiteśvari.

Zazen | 28.09.2017

Enmei Jukku Kannon Gyo

Kan Ze On
Na Mu Butsu
Yo Butsu U In
Yo Butsu U En
Bup Po So En
Jo Raku Ga Jo
Cho Nen Kan Ze On
Bo Nen Kan Ze On
Nen Nen Ju Shin Ki
Nen Nen Fu Ri Shin


Naslov pomeni približno: Desetvrstična Avalokiteśvarina sutra dolgoživosti. Prvi verz (Kan Ze On) nagovori Avalokiteśvaro, Kanzeon. To je simbolno bitje, ki sliši krike vseh bitij in predstavlja sočutje. Drugi verz (Na Mu Butsu) izraža poklon Budi. Tretji (Yo Butsu U In) govori o tem, da smo neposredno povezani z naravo Bude, četrti (Yo Butsu U En) pa, da smo z naravo Bude povezani tudi posredno oz. posledično. Peti verz (Bup Po So En) govori o posredni povezanosti s tremi dragulji (Buda, nauk in skupnost). Šesti verz (Jo Raku Ga Jo) govori o čistem bitju veselja in neskončnih dimenzij. Sedmi verz (Cho Nen Kan Ze On) govori, da je jutranja misel misel na Kanzeon, osmi verz (Bo Nen Kan Ze On) pa, da je tudi večerna misel misel na Kanzeon. Deveti verz (Nen Nen Ju Shin Ki) govori, da misel sledi Umu in ima v njem izvor. Deseti verz (Nen Nen Fu Ri Shin) zaključuje, da ta misel ni ločena oz. različna od Uma.

V templjih na Japonskem se Enmei Jukku Kannon Gyo recitira v spremljavi velikega tempeljskega zvona, ki ob zori pozdravlja nov dan. Prav tako ob mraku, ki prinaša nočno spokojnost. Sliši se jo pa tudi ob drugih priložnostih, ob katerih je misli primerno usmeriti h Kannon in se spomniti na svojo vlogo in odgovornost pri razvoju iskrenega sočutja, ki se širi v vse smeri, k vsem bitjem. Širom po svetu spremlja zenovsko prakso predvsem v smislu spoštovanja bogate tradicije, ki nam služi kot vodilo in navdih, ter nas hvaležno vabi k soustvarjanju njene dediščine.